Kenmerken

Griekenland is een heel mooi land met gastvrije bewoners en in de zomer gegarandeerd lekker warm.
Er zijn nogal wat mogelijkheden. Er zijn wel 1700(!) eilanden (waarvan ongeveer 140 bewoond) en dan heb je nog het vaste land.
September is een uitstekende maand om Griekenland te bezoeken. Het zeewater is lekker warm. (in juli en augustus is de temperatuur dikwijls te hoog)

Hieronder mijn aanbeveling, voor zover ik er iets over kan zeggen uit eigen ervaring.

Kreta, voor veel vertier, maar ook voor bezienswaardigheden uit de klassieke oudheid. Kreta is in verhouding tamelijk groot. Je kan niet in één dag het eiland rond. Sommige plaatsen zijn erg populair bij jongeren.

Het vaste land en de Peloponessos, voor een onderdompeling in de oorsprong van onze beschaving. (ook op sportief gebied). Denk aan Olympia, Sparta en Epidaurus, het Parthenon. Indrukwekkende kloosters op grote hoogte bezocht, met een onvergetelijke groepsreis (SRC). Absolute topper is Epidaurus – het antieke theater. (zie foto in de kop)

Lesbos.
Wondermooie natuur en stadje Molyvos. (in zijn geheel beschermd gebied). Ook in Petra is het goed toeven. (Ga niet logeren in de hoofdstad Mytillini- die is uit de klauwen gegroeid, ongezellig en vuil). Wel staat daar het standbeeld van Sappho de beroemde dichteres uit de oudheid. (Topper)

Corfu. Veel Italiaanse en Engelse invloeden. Groen eiland met veel sierlijke Cypressen.

Chios. Heel mooie, afwisselende natuur. Geschikt om er te wandelen en fietsen (deels). Van oudsher rijker dan andere eilanden. Het zeer vruchtbare gebied De Kampos getuigt daarvan. Zeldzaam mooi is ook het plaatsje Pyrgi, waar de huizen prachtig versierd zijn. Extreem korte landingsbaan, maar dat doen die lui dagelijks. (Topper). Klik hier voor de gids 2013.

Samos. Tamelijk toeristisch in alle dorpen aan de kust. (ik was daar met vriendinnen tijdens een hittegolf – het was zelfs te heet om het strand op te zoeken)

Thassos. Wonderschoon en rustig. Overzichtelijk rond eiland, dat veelal uit pure marmer bestaat. Superlocatie bij Studio’s Maria. (Chrisi Ammoudia). Er is geen vliegveld op het eiland. Vanaf Kavala is het ongeveer een uur varen. Rust en drukte zijn allebei binnen handbereik. (Topper)

Santorini. Mooi en bijzonder door de vulkaan, die je met een boot kunt gaan zien. Tamelijk duur en decadent in de grotere plaatsen. Spectaculaire hoofdstad, boven op een berg (Fira). De ansichtkaarten van Griekenland zijn allemaal hier gemaakt.

Limnos. Nog het meest authentiek van de eilanden waar ik geweest ben. Echt Grieks. Zonder risico met een scooter te onderzoeken- geen hoge bergen. Minder toeristen dan elders.

Kefalonia. Hoge bergen. Wel iets voor avonturiers. Mooie natuur.

Karpathos. Langgerekt eiland. Hoge bergen. Gezellige, toeristische hoofdstad, tevens haven.

Milos Dit eiland werd aangeprezen door een “filosoof” die Willy en ik in 2009 ontmoetten. En terecht! Wat een mooi eiland is Milos, waar ooit de Venus gevonden is. Zeer indrukwekkend helder wit landschap van puimsteen in Sarakiniko (in het noorden). Het eiland is niet gemakkelijk te bereiken. We hebben er in 2010 nauwelijks andere Nederlanders gezien. (Topper)

Voorts: All-in hotels zal ik nooit aanbevelen. De echte Griekse sfeer is daar ver te zoeken. Overal kun je lekker eten bij de Grieken zelf en niet duur. (dikwijls met livemuziek.)
Leer enkele woorden Grieks, dat is leuk om te gebruiken, en het wordt zeer gewaardeerd.

Op bijna alle eilanden zijn zowel Turkse als Italiaanse invloeden te zien, vanwege vroegere overheersingen. Militaire terreinen getuigen daarvan en zijn geregeld nog paraat. (Vooral dichtbij de Turkse kust.)

Kaarten: