Reisgids Chios

Megas Limnionas is een klein vissersdorpje met een oeroude geschiedenis, een klein haventje met oorspronkelijke vissershuizen en diverse authentieke taverna’s. Het plaatsje kenmerkt zich door mooie landhuizen en pensions. Aan de rand liggen twee zand-/kiezelstrandjes. Megas Limnionas en Aghia Ermioni zijn bijna met elkaar vergroeid. Aghia Ermioni is een rustig plaatsje waar u heerlijk vis kunt eten. Er is een uit 1700 daterende kerk.

Op Chios zijn vele jasmijn-, citrus- en mastiekboomgaarden. De mastiekboom groeit als enige ter wereld op Chios en hier zijn de bewoners maar al te trots op. Allerlei producten gemaakt van mastiek, zoals handcreme, kauwgom en likeur zijn hier te verkrijgen. Het eiland heeft welvarende periodes gekend. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de Kambos-vlakte waar mooie en grote ommuurde Venetiaanse herenhuizen staan met grote landerijen.

Huize Anais ligt op een heuvel met een prachtig uitzicht op zee. Ook ligt het aan een vaarroute dus vanaf je balkon kun je de boten bekijken.
Om bij de boulevard te komen moet je de heuvel aflopen. Karfas ligt op ca. 4 kilometer en Chios-Stad op ca. 10 kilometer. Er is een bushalte op ca. 150 meter.

Kambos
Een van de mooiste plaatsen op het eiland is Kambos, een groene vallei 3 km ten zuiden van Chios, begroeid met citroengaarden. Kambos (vlak) is een vlak gebied dat zich uitstrekt over de oostkust van Chios, zo’n 10 km lang en zo’n 2 km breed. De kleine heuvels dat dit gebied insluiten vanuit het westen is tevens de oorsprong van al het ondergrondse water.
Gebogen deuren en ramen, gewelven met kleine marmeren pilaren, balkons omhoog gehouden door kleine booggewelven, grote poorten met een wapenschild, kasseien in de binnenplaats en fresco’s op de muren geven dit gebied een unieke stijl.

Pyrgi onderscheidt zich van de andere dorpen door de unieke geometrische motieven, de xystra. De muren van de huizen worden achtereenvolgens met zwart zand en witte kalk bedekt. Daarna schraapt men de kalk er terug af in geometrische motieven.

Mesta is Eén van de twintig Mastiekdorpen op het eiland Chios. Het heeft van alle mastiekdorpen het best zijn middeleeuws karakter bewaard. De kerk Taxiarchis op het binnenplein is de grootste kerk van Chios en werd gebouwd in de 19e eeuw.

Karfas is modern van opzet en biedt aan de vakantieganger diverse mogelijkheden om te genieten van de Griekse keuken. De winkeltjes en minimarkten maken dat alle dagelijkse behoeften te koop zijn. Het prachtige zandstrand loopt langzaam af in zee.

Kardámyla bestaat uit een hoog en een laag gelegen deel. Het dorp beneden is beter bekend onder de naam Mármaro. De huizen zijn gebouwd volgens de eigen architectuur van Chios. Dat hier in het verleden sprake was van enige rijkdom is duidelijk zichtbaar.

Kallimassiá
Twaalf kilometer ten zuiden van Chios-stad ligt Kallimassiá, het eerste dorp van de mastiekcultuur.
Dit middeleeuwse dorp was geheel ommuurd, maar hier heeft de aardbeving veel verwoestingen aangericht. Van historisch belang is hier het klooster, dat dateert uit 1625. Het klooster is genoemd naar de steenplaten ofwel plaka, die in deze omgeving gevonden zijn. In 1822 werden hier door de Turken honderden nonnen vermoord. Eén non slaagde erin te ontsnappen en heeft de toen verloren icoon gevonden en teruggebracht naar het klooster. Dit dorp heeft nog steeds een rijke culturele traditie van Chiotisch borduurwerk. De vrouwen hebben zich hier verenigd in een cooperatie en hun handwerk wordt veelvuldig tentoongesteld en verkocht op Chios.

Het dorp van Anavatos is gebouwd op een kegelvormige klif 450 meter boven zeeniveau, met steile kanten langs het zuiden en westen. De enige weg dat je hier binnen kan is langs het noorden. De inwoners maakten gebruik van deze natuurlijke versterking, en verbeterden dit met een muur rond de huizen. Dit maakte van dit dorp een zeer moeilijk inneembare vestiging. De 400 huizen binnenin de muren waren smal en gebouwd uit kleisteen met vlakke houten daken, kleine deuren, gewelfde ramen, en houten terrassen. Het dorp is nu een nationaal monument. Ondanks het tegenwoordig een verlaten stad is, staan er nog een aanzienlijk aantal huizen.

Chios stad is het administratieve, economische en culturele centrum van het eiland. (30.000 inwoners). Archeologische opgravingen tonen aan dat Chios sinds 6000 v. Chr. al bewoond was.
Chios wordt gezien als de geboorteplaats van de grootste poëet van vroegere tijden: Homerus.
In 1346 werd de stad bezet door de Genuezen. In 1566 door de Ottomaanse Turken. Ze veroverden Chios en bezetten dit gebied tot in 1912. In dat jaar werd Chios bevrijd en werd het geheel aan Griekenland toegeëigend.
Vandaag kent de stad weer een nieuwe periode van welzijn.
De belangrijkste overblijfselen kan je terugvinden in het Archeologische-, Byzantijnse-, en in het Scheepsmuseum of de welbekende Koraes bibliotheek.